Het Amsterdams Vredesinitiatief

Het AVI organiseert debat en protest. Voor vrede en hulp aan vluchtelingen, tegen oorlog en militaire interventie.

Al vijftien jaar wordt de wereld permanent geteisterd door oorlog. Eerst in Afghanistan en Somalië, daarna Irak en Syrië, overslaand naar Jemen, Libië, Mali en andere Afrikaanse gebieden. Nederland neemt deel aan veel van die oorlogen. Miljoenen burgers verlaten de oorlogsgebieden en trekken alle richtingen op. Een klein deel komt terecht in Amsterdam.

In Libanon zijn twee miljoen vluchtelingen in kampen opgenomen, in Jordanië en Turkije eveneens. Deze oorden met gebrek aan drinkwater, voedsel en hygiëne barsten uit hun voegen. Een generatie kinderen groeit op zonder volwaardig onderwijs. Mensen wordt toekomstperspectief ontnomen. Wanhopige vluchtelingen zoeken dus een uitweg naar het veiliger Europa. Overal zijn duizenden vrijwilligers aan de slag om deze slachtoffers van oorlogsgeweld op een humane manier onder te brengen. Maar hun handelen dreigt ondergesneeuwd te raken door haatzaaiers met een nauwelijks verborgen racistische achtergrond.

Inhumane plannen

Europa laat zich van zijn slechtste kant zien. Begrippen als internationale solidariteit en barmhartigheid worden begraven aan de grenzen, ons werelddeel sluit zich af van de oorlogsellende. Veel landen weigeren vluchtelingen op te nemen. Brussel ontwikkelde een plan om vluchtelingen die de Europese grenzen bereiken in kampen op te sluiten en terug te brengen naar Turkije, een autoritair land dat zelf oorlog voert tegen delen van zijn eigen bevolking.

Terreur en rechtsstaat

Burgers van Parijs, Bagdad, Brussel, Kaboel, Istanboel en Madrid werden opgeschrikt door terroristische bomaanslagen waarbij honderden onschuldige slachtoffers vielen. De oorlog komt plotseling dichtbij. Gericht en waakzaam optreden van politie en justitie is noodzakelijk, maar opzichtige maatregelen die de angst onder de bevolking alleen maar aanjagen, moeten worden vermeden. Democratische rechtsgang en vrijheden moeten gewaarborgd blijven. Oorlog is voor vele burgers in het Midden-Oosten een vorm van terreur. En wie terreur zaait, zal terreur oogsten.

Onderhandelen en vrede vormen de oplossing

Bommen en oorlog lossen deze vraagstukken niet op. Uiteindelijk zullen door onderhandelingen vreedzame overeenkomsten moeten worden bevochten. Vredesonderhandelingen moeten, gebaseerd op zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, tot definitieve vredesverdragen worden ontwikkeld. Nederland kan daaraan bijdragen door zijn bombardementen in het Midden-Oosten te beëindigen. Elke Nederlandse betrokkenheid met oorlogen, met de miljardenexport van wapens naar strijdgebieden, moet worden stopgezet. De winsten van deze export verdwijnen in belastingparadijzen.

Wij zijn de oorlogen zat!

Na de Koude Oorlog leeft Europa, net als grote delen van de wereld, in een staat van permanente oorlog. Europese landen voeren de oorlogen in andere landen. Door de gewenning aan oorlog dreigt het risico van plotselinge geweldsuitbarstingen. Wij, inwoners van Amsterdam, zijn de deelname aan oorlog en de oorlogsvoorbereiding zat.

Het Amsterdams Vredesinitiatief (AVI) wil met acties, wakes, bijeenkomsten en publicaties, petities en een website een brede vredesmacht organiseren. Wij roepen u op mee te doen met ons Initiatief.
Stuur een email aan: amsterdamsvredesinitiatief@gmail.com

Onze leuzen:

Geen Nederlandse bijdragen aan oorlogen in de wereld

Stop de wapenexport naar landen in oorlog

Bescherm de bevolking tegen terreur, bescherm vluchtelingen ín Europa

Zelfbeschikkingsrecht voor de volkeren