Geen oorlog met Iran – toespraak Marijke Kruyt

Vrede breng je niet met bommen en zeker niet met deze bom op Soleimani, deze oorlogsmisdaad, die bij miljoenen mensenen in het Midden-Oosten haat en wraakgevoelens heeft opgewekt. Die zouden kunnen leiden tot een escalatie van geweld.

Laten we denken aan de mensen in Iran en Irak die dit geweld opnieuw over zich heen krijgen. Weer een oorlogsdreiging. Terwijl ze juist de laatste maanden zo dapper opkwamen voor het recht om zelf hun toekomst te bepalen.

Er zijn onlangs grote volksprotesten geweest, zowel in Iran als in Irak, vooral van jongeren. Er werd meer democratie geeist, en een einde aan corruptie. Er is veel moed nodig op te protesteren in Iran en Irak. Dat is heel wat anders dan hier op het brave Spui te staan. Er zijn veel slachtoffers gevallen. Die dappere mensen die zoeken naar politieke oplossingen zijn niet gebaat bij oorlogsdreiging.

En denk ook aan de mensen hier in Nederland die uit Iran en Irak afkomstig zijn. En die daar familie hebben wonen. Opa’s en oma’s, broers en zussen. Bedenk hoe bezorgd zij nu zijn. Wij leven met hen mee.

We kunnen al het onmetelijke leed onder de burgerbevolkingen, de doden en de gewonden, de verwoestingen van hun huizen en het vernietigen van hun cultureel erfgoed niet meer aanzien. Het Amsterdams VredesInitiatief is de oorlogen zat!

Sinds 9/11 wordt de wereld permanent geteisterd door oorlogen. Nederland neemt aan veel van die oorlogen deel. Miljoenen burgers onvluchten die oorlogsgebieden en trekken alle richtingen op. Wie bommen stuurt, krijgt vluchtelingen terug. Velen verdrinken onderweg of verkommeren in volstrekt uitzichtloze kampen. Een zeer klein deel van hen komt terecht in Amsterdam.
En ook voor hen is het nog heel moeilijk om een zinvol bestaan op te bouwen.

Daarom wil AVI graag een brede Vredesbeweging helpen opbouwen, samen met andere bewegingen.

Er is een duidelijk verband tussen oorlogsvoering en de verwoesting van milieu en klimaat, denk alleen al aan de miljard vaten olie die het Amerikaanse leger per jaar verbruikt, en aan het verarmd uranium dat als allesverstikkend stof achterblijft in oorlogsgebieden. Dus hebben we meegelopen met de klimaatmarssen in A’dam en in Den Haag.

Aan de mars tegen racisme en discriminatie deden we mee, omdat slachtoffers van oorlogen vooral de mensen in het globale zuiden zijn.

Tijdens de leraren staking lanceerden we onze leus: “Geen onderzeers maar onderwijzers.”

En in samenwerking met gemeenteraadsleden van drie partijen, onder wie Femke Roosma, is het initiatief-raadsvoorstel “Ban de Bom” tot stand gekomen en een meerdrheid van de Raad staat er achter!

Daarmee willen we de brievenbusfirma’s van de grootste wapenfabrikanten ter wereld aanpakken. Die bedrijven zijn hier in Amsterdam op papier gevestigd uitsluitend om de belasting te ontwijken. Dus: weg ermee!

Laten we allemaal samen, onze slagkracht versterken om met zijn allen te zorgen dat Nederland zich niet langer medeplichtig maakt aan het voeren van oorlogen.

Laten we met z’n allen zorgen dat Nederland stopt met het leveren van onderdelen voor moorddadige drones en andere wapens en en laten we zorgen dat Nederland stopt met deelnemen aan oorlogsmissies.

Dus:

Geen Nederlands fregat naar de Straat van Hormuz en

Geen oorlog met Iran!