Brief Amsterdamse gemeenteraad betreffende brievenbusmaatschappijen

Betreft: brievenbusmaatschappijen internationale wapenbedrijven in Amsterdam

Amsterdam, 14 december 2018

Geachte leden van de raad,

Recent kondigde minister Kaag aan dat er in principe geen uitvoer van wapens uit Nederland naar Saoedi-Arabië meer toegestaan zal worden.
Deze kwestie staat ook in veel andere landen hoog op de agenda, aangejaagd door de moord op de kritische journalist Khashoggi en vooral door de leidende rol van Saoedi-Arabië in de oorlog in Jemen. Een oorlog
die inmiddels tienduizenden doden heeft geëist, het toneel is van oorlogsmisdaden en de oorzaak is van een hongersnood die miljoenen mensenlevens bedreigt.

Ondanks hoopgevende ontwikkelingen van dit moment blijft internationale
druk nodig om tot een vredesovereenkomst te komen. Wapens dragen daar
niet aan bij.

Helaas moeten we u melden dat Amsterdam op financieel gebied toch een rol blijft spelen in de wapentoevoer die deze oorlog gaande houdt. Meerdere grote internationale wapenbedrijven hebben brievenbusmaatschappijen in Amsterdam gevestigd om belasting te ontwijken. Lockheed Martin, Boeing, BAE Systems, General Dynamics en United Technologies behoren tot de grootste wapenbedrijven ter wereld en leveren allen wapens aan Saoedi-Arabië.

Deze vijf bedrijven zijn ook betrokken bij ontwikkeling, productie en onderhoud van kernwapens, terwijl Amsterdam zichzelf in het verleden als een kernwapenvrije gemeente op de kaart heeft gezet. En ze leveren wapens aan veel meer dubieuze klanten: landen in oorlog, met intern geweld en mensenrechtenschenders.

De kwestie van belastingontwijking door middel van brievenbus-maatschappijen is eerder besproken in de raad, en op landelijk niveau,
maar heeft ondanks alle verontwaardiging hierover nog nauwelijks tot maatregelen geleid. De noodzaak hiervoor wordt des te groter wanneer het uitblijven hiervan betekent dat bedrijven die de wapens leveren voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen gesteund blijven worden.

Wij vragen u u in te zetten voor serieuze maatregelen om de vestiging van grote internationale wapenbedrijven in Amsterdam te ontmoedigen in plaats van te faciliteren.

Op woensdag 19 december organiseren wij van 12 tot 14 uur voor de ingang van de Stopera een herdenking van de slachtoffers van de oorlog in Jemen én een protest tegen de belastingontwijking door wapenbedrijven in Amsterdam.

U kunt ons uiteraard ook altijd benaderen met vragen en opmerkingen of voor een gesprek.

Met vriendelijke groet