Bij de demonstratie Dump Trump: red het nucleaire verdrag met Iran 8 mei 2018

Het Amsterdams Vredes Initiatief heeft in een rotvaart een demonstratie georganiseerd nadat Trump aankondigde de nucleaire deal met Iran in de prullenbak te gooien. We dachten: al staan we er met z’n drieeen, we willen ons laten horen. Op het journaal zagen we vooral Nederlandse mensen die bezorgd waren dat hun handel met Iran gevaar liep. Ja, dat vinden wij ook belangrijk. Maar we zijn vooral bezorgd voor de mensen in Iran en voor de vrede.

We staan hier in de eerste plaats uit solidariteit et de mensen in Iran. De meesten daarvan hebben hier helemaal niet om gevraagd maar krijgen wel de ellende over zich heen. Dikke kans dat het in Iran economisch nog slechter zal gaan als er weer sancties komen. Dikke kans dat de conservatieve geestelijken hun macht versterken. En we moeten heel erg hopen dat er geen oorlog van komt.

We staan hier ook omdat we zelf bang zijn, en heel bezorgd, en ook boos, over dit domme besluit. Er zijn heel veel kernwapens in de wereld. De Westerse landen en ook Rusland zijn hun kernwapens juist aan het vernieuwen, zodat ze efficiënter en makkelijker inzetbaar worden. Ook Israël en India en Pakistan hebben kernwapens. Iran heeft geen kernwapens. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap herhaaldelijk vastgesteld: Iran houdt zich aan het verdrag. Een verdrag dat ervoor moet zorgen dat er niet nog meer kernwapens komen. En juist dat schaft die stomme Trump nu af.

We zitten met een totaal onverantwoordelijke president in Amerika. Die zich omringt door andere onverantwoordelijke mannen, zoals John Bolton. En die zijn oor laat hangen naar oorlogszuchtige types als Benjamin Netanyahu en koning Salman van Saoedi-Arabië. Er is een heel gevaarlijke situatie aan het ontstaan. Je moet er niet aan denken dat men een oorlog tegen Iran begint. Nog een oorlog erbij in het Midden-Oosten. Nog meer haat. Laten we dat alsjeblieft voorkomen.

We staan hier omdat we het nucleair verdrag met Iran willen redden. Onze mening wordt gek genoeg helemaal gedeeld door Merkel, Macron en May. We staan niet vaak op een lijn met dat gezelschap. Maar laat ze ook stappen zetten. Trump neemt het ene na het andere idiote besluit. Dat kan zo niet doorgaan. We zitten met die man in een militair bondgenootschap, de NAVO. Hoe kan je nou bondgenoot blijven met een man die de wereld zo in gevaar brengt?
Het is belangrijk dat we blijven oproepen tot vrede en tot ontwapening. Het is belangrijk dat we hier staan, vooral voor de mensen in Iran, maar voor ons allemaal. Meer wapens en meer oorlog, daar worden sommige mensen heel rijk van. We moeten dat niet accepteren.