Amsterdamse gemeenteraad: AVI en Pax overhandigen 1192 Ban-de-Bomkaartjes

Bij overhandiging van 1192 ondertekende kaartjes sprak Lonneke van het AVI de Amsterdamse gemeenteraad toe:

“Geachte Raadsleden,
Stel dat de firma Lockheed, de grootste wapenproducent ter wereld, de gemeente Amsterdam om een financiële bijdrage zou vragen. Dan zou u die toch niet toekennen?
Dan heb ik slecht nieuws voor u. Die financiële bijdrage aan het produceren en verspreiden van (kern)wapens, die levert u reeds! Via de constructie van brievenbus firma’s geeft u Lockheed en andere wapenfabrikanten de mogelijkheid om voor hele grote bedragen de belasting te ontwijken.

Nu precies een jaar geleden werd, bij AVI het plan geboren om wapenfabrikanten met een brievenbusfirma in Amsterdam aan te pakken. We zijn blij en trots dat, na een periode van vruchtbaar overleg tussen AVI, enkele gemeenteraadsleden en PAX, er in het voorjaar een Initiatiefvoorstel is ingediend door een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad.

Dit initiatiefvoorstel heeft geleid tot de actie “Ban de Bom uit Amsterdam, zeg ja tegen het VN kernwapenverbod, zeg nee tegen belastingontwijking door wapenproducenten en tegen bedrijven die (kern)wapens maken”. Maandenlang gingen de mensen van AVI regelmatig de straat op om het Amsterdamse publiek te vragen deze eisen te ondersteunen. Onze kaartjesactie heeft veel reacties op markten veroorzaakt. Velen wisten nog van de “stop de Bom acties” uit de 80er jaren. Maar voor veel jonge Amsterdammers is het onderwerp nieuw en de bezorgdheid was voelbaar. Veel Amsterdammers willen wat doen tegen de wapenbedrijven in onze stad. Wij roepen de gemeenteraad en het gemeentebestuur op om alles in het werk te stellen om hun medeplichtigheid aan het financieren van (kern)wapenproducenten te stoppen .Kernwapens uit Nederland, te beginnen uit Amsterdam!

De 1192 kaartjes willen wij graag aan de burgemeester overhandigen met aan haar het verzoek om de regering op te roepen het VN-kernwapenverbod te ondertekenen, en ook om alle banden tussen Amsterdam en de hier gevestigde wapenindustrie te verbreken. Ik dank u wel.”