Aan de leden van de Amsterdamse gemeenteraad,
Het Amsterdams Vredesinitiatief (AVI) is blij en trots dat Amsterdam zich aansluit bij het Cities Appeal, de oproep van steden aan regeringen om het VN-verdrag tot afschaffing van kernwapens te tekenen. Twee jaar geleden begonnen we onze actie Amsterdam Vredesstad en deze week vinden we het stadsbestuur aan onze kant. Daar is alle reden toe. Grote steden zijn het belangrijkste doelwit voor kernwapens, en stadsbestuurders noch hulpverleners zullen de bevolking kunnen beschermen tegen een allesverwoestende nucleaire aanval. Niet voor niets heeft Amsterdam zich in de jaren ’80 uitroepen tot kernwapenvrije gemeente. Het is goed dat Amsterdam zich aansluit bij een initiatief dat kan helpen om kernbewapening terug te dringen.
Het initiatiefvoorstel Ban de Bom drong er in zeven punten op aan om de belastingontwijking van wapenproducenten aan te pakken. Tegen drie punten werd negatief geadviseerd, en deze zijn helaas uit het nieuwe voorstel gehaald.
Toch wil AVI er nogmaals bij het stadsbestuur op aandringen om stappen te ondernemen tegen de in Amsterdam gevestigde wapenbedrijven die meebouwen aan kernwapens. Lockheed Martin, Boeing, BAE Systems, General Dynamics en United Technologies hebben een officiële vestiging in Amsterdam, voornamelijk om belastingtechnische redenen. Boeing bouwt zelfs mee aan de nieuwe kernwapens die naar verluidt volgend jaar op Volkel zullen worden gestationeerd.
De gemeente zou moeten nagaan of ze geen financiële banden met deze bedrijven onderhoudt. Als belastingbetalers zouden wij ook graag willen weten welke deals er zijn gemaakt tussen deze bedrijven en de Nederlandse belastingdienst (tax rulings). Ook denken wij dat er een Bibob-onderzoek moet plaatsvinden. Als kernwapens middels een VN-verdrag verboden worden houden deze bedrijven zich mogelijk bezig met illegale activiteiten. Een stad die zich inzet tegen kernbewapening kan niet werkloos toezien hoe bedrijven binnen haar stadsgrenzen zich aan kernbewapening verrijken via belastingontwijking.