Aankondiging debat: wapenwedloop, nieuwe Koude Oorlog en Amsterdam als belastingparadijs voor wapenbedrijven

Programma:

Toelichting op de Defensiebegroting – door Stop Wapenhandel

‘Bewapening van West-Europese landen en de rol van de Europese vredesbewegingen’ – introductie door Ludo De Brabander

Amsterdam vredesstad:
Gesprek met gemeenteraadsleden over ‘Brievenbusfirma’s in Amsterdam en hun rol in de wapenhandel.’ Mmv
Tiers Bakker (SP)
Femke Roosma (GL)
Jazie Veldhuizen (BIJ1)

Live muziek met een hapje en een drankje
Toegang gratis

Op Prinsjesdag werd bekend dat de Defensiebegroting volgend jaar bijna 1,3 miljard hoger wordt dan dit jaar en dat de begroting 10,47 miljard euro zal bedragen. Een verhoging van pakweg 14% ten opzichte van 2018. Ook in de komende jaren wil Rutte III meer geld besteden aan bewapening. Dat beleid is onderdeel van een plan van de NAVO om veel meer aan defensie uit te geven: 2% van het Bruto Binnenlands Product. Dat percentage zou in 2024 moeten worden bereikt.

Wat kunnen de vredesbewegingen in Europa het beste doen? Ludo De Brabander van de Vlaamse vredesbeweging Vrede geeft uitleg en er zal een discussie met de zaal zijn over de rol van de vredesbeweging in Nederland en elders in Europa.

Amsterdam belastingparadijs voor wapenproducenten Wat is de rol van Amsterdam als brievenbusparadijs voor wapenbedrijven? Zes van de tien grootste wapenproducenten ter wereld hebben een wettelijke basis in Nederland. Een brievenbus. Wat kan de gemeente Amsterdam doen tegen de vele wapenproducenten die een brievenbus hebben gehuurd? Discussie met enkele Amsterdamse gemeenteraadsleden.

Met live muzikale intermezzo’s en een nazit, met een drankje en hapjes.